Ademregulatie bij psychosomatische klachten

Ademen doen we allemaal, per dag zo’n 20.000 keer. De adem wordt zowel gereguleerd door fysieke als mentale activiteit. Ademen gebeurt veruit de meeste tijd onbewust, maar we kunnen onze aandacht ook bewust richten op het ademhalen en deze willekeurig beïnvloeden. Stemming of emotie heeft direct onbewust invloed op onze ademhaling. Andersom heeft onze ademhaling ook invloed op onze fysieke- en mentale gesteldheid.

Ademregulatie is een van de belangrijkste gereedschappen bij patiënten met spanning- of stress gerelateerde klachten. Ook kan ademregulatie ingezet worden bij patiënten met chronische pijn en uitputtingsklachten als overspanning, een burn-out en chronische vermoeidheid. Zo is bij overspanning de adem doorgaans versneld, meer oppervlakkig en  gelegen in het borstgebied. Dit adempatroon versterkt het gevoel van spanning, onrust en stress. Bij uitputtingsklachten als een burn-out en chronische vermoeidheid is er vaak  afname van ademexpressie.

Inhoud workshop
Deze workshop geeft duidelijke uitleg en praktische handvatten hoe patiënten ademhalingstechnieken kunnen gebruiken om spannings- en uitputtingsklachten te verminderen. Een 1-daagse workshop voor psychosomatisch werkende fysio-, ergotherapeuten en oefentherapeuten. Ademregulatie is ook in te zetten ten behoeve van het psychofysieke welzijn van de therapeut. Zowel tijdens het werken met cliënten als daarbuiten.

Tijdens de workshop krijg je de ruimte om ademregulatie toe te passen. Door middel van ademhalingsoefeningen kun je zelf ervaren wat de positieve gevolgen ervan zijn. Na deze workshop ben je geïnformeerd (en hopelijk ook geïnspireerd) over de bestaande en nieuwe toepassingen voor ademregulatie.

Student bezig met ademhalingstechnieken


Docenten
Docenten die deze workshop begeleiden zijn Albert Mulder en Alina Ham. Albert is werkzaam als psychosomatisch fysiotherapeut in de 1e lijn en is betrokken bij IPT als opleider en docent. Aline is psychosomatisch werkend ergotherapeut, werkzaam in de 1e lijn en betrokken bij IPT als docent.

Opleiding en locatie
De workshop vindt plaats bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn. Accreditatiepunten voor het Keurmerk en KRF worden aangevraagd.

Conferentiecentrum Drakenburg bij Baarn.

Routeinformatie is beschikbaar op de website van Conferentiecentrum Drakenburg. Klik hier om doorverwezen te worden.

Meer informatie
Datum: 20 oktober 2023
Tijd: 9:30 uur tot 16:30 uur
Nieuwsgierig naar andere workshops? Klik dan hier om naar de workshop pagina te gaan.

Programma:
 • Kennismaking cursisten en docent
 • Eerste ademhalingsoefening en uitwisselen ervaring
 • Inleiding over ademen en ademdiagnostiek
 • Vragenrondje
 • Ademdiagnostiek: wat is er te zien, horen en voelen tijdens observatie?
 • Ademregulatie
 • Expiratoire oefeningen en inspiratoire oefeningen
 • Gezamenlijke lunch: geheel verzorgd
 • Vitaliserende oefeningen
 • Expressie oefeningen
 • Casuïstiek
 • Terugblik workshop en vooruitblik toepassen in de praktijk
 • Afsluiting
Kosten: 295,00 euro
NB:

Meld je direct aan voor de workshop

  Welke workshop (plaats & tijd):

  Persoonlijke gegevens:
  Bedrijfsgegevens:  Wijze van betaling:
  Ik ga akkoord met de annuleringsvoorwaarden (kosteloos annuleren tot 8 weken van tevoren).Ik ontvang graag een digitale factuur van IPT-opleidingen voor het verschuldigde bedrag van € 295,-.

  Meer workshops

  Lichaamsgerichte interventies

  Als psychosomatisch werkend therapeut is het lichaamsgericht werken, naast je bio psychosociale werkwijze en coachende houding, het belangrijkste interventiegebied die je tot je beschikking hebt. Zowel bij de cliënt als bij jezelf als therapeut, is het dialoog tussen lichaam en haar lichamelijkheid het aangrijpingspunt.

  Inhoud workshop
  Deze workshop voor psychosomatisch fysio-, ergo- en oefentherapeuten staat volledig in het teken van lichaamsgerichte interventies en is met name gericht op ervaringsleren,  goed voelen en je therapeutische handelen.

  Je krijgt een ‘verfrissende douche’ met lichaamsgerichte oefeningen die je direct kan gebruiken bij de cliënten in het werk. De oefeningen zijn verbonden met thema’s als acceptatie en erkenning van pijn en verlies, omgaan met emoties en ‘het erbij’ blijven. Ook gaan we verder in op de hantering van gevoelsmatige grenzen, het ervaren en stimuleren van empowerment en de gevoelsmatige aspecten rondom te veel of te weinig (ont)spanning. Na deze dag heb je je verrijkt met een breed scala aan lichaamsgerichte interventies en ben je geïnspireerd om de kennis bij je cliënten in te zetten.

  Docenten
  Docenten die deze workshop begeleiden zijn Hugo Helmes en Urias Nooteboom. Hugo is werkzaam als psychosomatisch therapeut in de 1e lijn en is betrokken bij het IPT als docent en cursusleiding. Urias is een creatief therapeut, muzikant en eigenaar van De Oorsprong. De Oorsprong is een workshopruimte voor bezinning en expressie.

  Opleiding en locatie
  De workshop vindt plaats bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn. Accreditatiepunten worden aangevraagd.

  Conferentiecentrum Drakenburg bij Baarn.

  Routeinformatie is beschikbaar op de website van Conferentiecentrum Drakenburg. Klik hier om doorverwezen te worden.

  Meer informatie
  Datum: 11 november 2023
  Tijd: 9:30 uur tot 16:30 uur
  Nieuwsgierig naar andere workshops? Klik dan hier om naar de workshop pagina te gaan.