Ademregulatie bij psychosomatische klachten

Een 1-daagse workshop voor psychosomatisch werkende therapeuten.

Ademen doen we allemaal, per dag zo’n 20.000 keer. De adem wordt zowel gereguleerd door fysieke als mentale activiteit. Ademen gebeurt veruit de meeste tijd onbewust, maar we kunnen onze aandacht ook bewust richten op het ademhalen en deze willekeurig beïnvloeden. Stemming of emotie heeft direct onbewust invloed op onze ademhaling. Andersom heeft onze ademhaling ook invloed op onze fysieke- en mentale gesteldheid.

Ademregulatie is een van de belangrijkste gereedschappen bij cliënten met spanning- of stress gerelateerde klachten. Ook kan ademregulatie ingezet worden bij cliënten met chronische pijn en uitputtingsklachten als overspanning, een burn-out en chronische vermoeidheid. Zo is bij overspanning de adem doorgaans versneld, meer oppervlakkig en  gelegen in het borstgebied. Dit adempatroon versterkt het gevoel van spanning, onrust en stress. Bij uitputtingsklachten als een burn-out en chronische vermoeidheid is er vaak  afname van ademexpressie.

Inhoud workshop

Deze workshop geeft duidelijke uitleg en praktische handvatten hoe cliënten ademhalingstechnieken kunnen gebruiken om spannings- en uitputtingsklachten te verminderen. Een 1-daagse workshop voor psychosomatisch werkende fysio-, ergotherapeuten en oefentherapeuten. Ademregulatie is ook in te zetten ten behoeve van het psychofysieke welzijn van de therapeut. Zowel tijdens het werken met cliënten als daarbuiten.

Tijdens de workshop krijg je de ruimte om ademregulatie toe te passen. Door middel van ademhalingsoefeningen kun je zelf ervaren wat de positieve gevolgen ervan zijn. Na deze workshop ben je geïnformeerd (en hopelijk ook geïnspireerd) over de bestaande en nieuwe toepassingen voor ademregulatie.

Student bezig met ademhalingstechnieken


Docenten

Docenten die deze workshop begeleiden zijn Albert Mulder en Alina Ham. Albert is werkzaam als psychosomatisch fysiotherapeut in de 1e lijn en is betrokken bij IPT als opleider en docent. Aline is psychosomatisch werkend ergotherapeut, werkzaam in de 1e lijn en betrokken bij IPT als docent.

Opleiding en locatie

De workshop vindt plaats bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn. Accreditatiepunten voor het Keurmerk en KRF worden aangevraagd.

Conferentiecentrum Drakenburg bij Baarn.

Routeinformatie is beschikbaar op de website van Conferentiecentrum Drakenburg. Klik hier om doorverwezen te worden.

Inschrijven

Inschrijven voor de workshop kan online via de website www.iptopleiding.nl. Onder menu “Workshops” zijn alle workshops te vinden die Instituut Psychosomatisch Therapie geeft. Klik op de workshop naar keuze en meld je aan via het online aanmeldformulier. Houd je ADAP/KNGF of keurmerk bij de hand voor een snellere inschrijving.

Meer informatie

Datum: 10 mei 2024
Tijd: 9:30 uur tot 16:30 uur
Nieuwsgierig naar andere workshops? Klik dan hier om naar de workshop pagina te gaan.

Programma:
  • Kennismaking cursisten en docent
  • Eerste ademhalingsoefening en uitwisselen ervaring
  • Inleiding over ademen en ademdiagnostiek
  • Vragenrondje
  • Ademdiagnostiek: wat is er te zien, horen en voelen tijdens observatie?
  • Ademregulatie
  • Expiratoire oefeningen en inspiratoire oefeningen
  • Gezamenlijke lunch: geheel verzorgd
  • Vitaliserende oefeningen
  • Expressie oefeningen
  • Casuïstiek
  • Terugblik workshop en vooruitblik toepassen in de praktijk
  • Afsluiting
Kosten: 295,00 euro
NB: Betaling van de workshop verloopt via een automatisch incasso.

Meld je direct aan voor de workshop

    Welke workshop (plaats & tijd):

    Persoonlijke gegevens:








    Bedrijfsgegevens:



    Wijze van betaling:
    Ik ga akkoord met de annuleringsvoorwaarden (kosteloos annuleren tot 8 weken van tevoren).Ik ontvang graag een digitale factuur van IPT-opleidingen voor het verschuldigde bedrag.


    Meer workshops

    Intimiteit en seksualiteit

    Een 2-daagse workshop voor psychosomatisch werkende therapeuten. 

    Hoe vaak doe je het… en met wie; intimiteit en seksualiteit bespreken in de behandelrelatie? Een zinnenprikkelende workshop om je (on)mogelijkheden rondom het werken met intimiteit- & seksualiteitsvraagstukken te verkennen en te vergroten.

    Uitleg over de workshop

    Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijk voor ons welzijn en gezondheid.* Intimiteit is nodig om je te relateren aan een ander en je seksuele energie staat in direct verband met je vitale energie. Wanneer er gezondheidsklachten zijn, speelt dit ook vaak door in het domein van de intimitiet en seksualiteit. Ook bij psychosomatische klachtenbeelden is dit het geval; onderliggend kan bijvoorbeeld een niet verwerkt seksueel trauma liggen. Of door de psychosomatische klachten is iemands intieme- of seksuele leven aardig verstoort geraakt.  Enige navraag bij collega’s leert dat we er niet systematisch naar vragen, of het geheel links laten liggen, uit onkunde, ongemak of schaamte.  Dat het bij veel collega’s alleen aan bod komt als de cliënt er zo nu en dan zelf iets over zegt. En dat verschillende collega’s het een lastig onderwerp vinden.**

    Als het belangrijk is; hoe breng je het dan ter sprake? Wat zijn je eigen waarden en normen t.a.v. intimiteit en seksualiteit? Hoe hanteer je wat je cliënt hierover deelt in het behandelcontact? Wanneer verwijs je door en wat kun je hier zelf in aanvangen?

    In de 2-daagse workshop voor psychosomatisch werkende therapeuten komen deze en andere belangrijke thema’s rond intimiteit en seksualiteit aan de orde.

    *  zie artikelen
    **  n.a.v.  inventarisatie bij een aantal collega’s   

    Artikelen vooraf

    Hulpverleners moeten onderwerp seksualiteit bespreekbaar maken’,  mw. Y van Baardwijk,  artikel uit V&VN, 2020
    ‘En hoe gaat het met seks’, oratie Ellen Laan, uit Tijdschrift voor seksualiteit,  2018

    Literatuur

    • Intimiteit, Paul Verhagen, De Bezige Bij, 2022
    • Handboek Seksuele gezondheid, van Leusink en Ramakers, Van Gorcum, 2014
    • Seks, van Ellen Laan en Rik van Lunsen. Prometheus, 2017
    • Kom als jezelf, van E. Nagoski, Bruna, 2021

    Richtlijn veranderde seksuele gezondheid  Verplegenden en verzorgenden 2022:  https://www.venvn.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn-veranderde-seksuele-gezondheid/

    Dagplanning workshop

    29 maart 2024 –  Let’s talk about seks

    Leren praten over intimiteit en seksualiteit. Hoe breng je het ter sprake? Leer begrijpen wat je eigen waarden en normen zijn over seksualiteit en leer de betekenisgeving van seksualiteit. Krijg inzicht wanneer je je cliënt moet doorverwijzen en wat je uit de verkregen informatie kunt halen en hoe je zelf gesprekstechnieken kunt inzetten.

    26 april 2024- Praktisch werken

    Leer in contact te komen met je eigen seksuele energie, intimiteit en seksualiteit. Voelen en ervaren wat je daarin meebrengt en terughoudt in het contact met de ander. Zie welke oefeningen je kunt uitoefenen doen met je cliënt. Zelfwerkzaamheid:  n.a.v. dag 1, in tussentijd, elke dag bij tenminste 1 cliënt seksualiteit te bevragen en of bespreekbaar te maken. De ervaring hierin neem je mee naar workshop dag 2; waar ze hierin tegenaan liepen, waar het gesprek stagneerde, hoe het wel of niet op gang kwam, hoe hiermee verder?

    Docenten

    Docenten die deze workshop begeleiden zijn Gertrud van Beekveld en Albert Mulder.

    Gertrud is werkzaam als haptotherapeut en systemisch therapeut in haar eigen praktijk. Tevens verzorgt zij opleiding en trainingen, o.a. op dit vlak. Zij werkt al heel lang met deze thema’s, eerst als psychosomatisch fysiotherapeut en later in haar haptotherapiepraktijk zijn deze onderwerpen een van haar specialisaties geworden. Albert is werkzaam als psychosomatisch fysiotherapeut in de 1e lijn en supervisor en is betrokken bij IPT als opleider, supervisor en docent.

    Opleiding en locatie

    Er zijn maar liefst 13 accreditatiepunten voor het Keurmerk en KRF toegekend. De workshop vindt plaats in 2024 bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn.

    Conferentiecentrum Drakenburg bij Baarn.

    Inschrijving en kosten

    Inschrijven voor de workshop kan online via de website www.ipt-opleiding.nl. Onder menu “Workshops” zijn alle workshops te vinden die Instituut Psychosomatisch Therapie geeft. Klik op de workshop naar keuze en meld je aan via het online aanmeldformulier. Houd je ADAP/KNGF of keurmerk bij de hand voor een snellere inschrijving.

    Meer informatie

    Datum: vrijdag 29 maart 2024 en vrijdag 26 april 2024
    Tijd: 9:30 uur tot 16:30 uur
    Nieuwsgierig naar andere workshops? Klik dan hier om naar de workshop pagina te gaan.

    Lichaamsgerichte interventies

    Een 1-daagse workshop voor psychosomatisch werkende therapeuten.

    Als psychosomatisch werkend therapeut is het lichaamsgericht werken, naast je bio psychosociale werkwijze en coachende houding, het belangrijkste interventiegebied die je tot je beschikking hebt. Zowel bij de cliënt als bij jezelf als therapeut, is het dialoog tussen lichaam en haar lichamelijkheid het aangrijpingspunt. Meld je hierom aan voor de workshop lichaamsgerichte interventies!

    Inhoud workshop

    Deze workshop voor psychosomatisch fysio-, ergo- en oefentherapeuten staat volledig in het teken van lichaamsgerichte interventies en is met name gericht op ervaringsleren,  goed voelen en je therapeutische handelen.

    Je krijgt een ‘verfrissende douche’ met lichaamsgerichte oefeningen die je direct kan gebruiken bij de cliënten in het werk. De oefeningen zijn verbonden met thema’s als acceptatie en erkenning van pijn en verlies, omgaan met emoties en ‘het erbij’ blijven. Ook gaan we verder in op de hantering van gevoelsmatige grenzen, het ervaren en stimuleren van empowerment en de gevoelsmatige aspecten rondom te veel of te weinig (ont)spanning. Na deze dag heb je je verrijkt met een breed scala aan lichaamsgerichte interventies en ben je geïnspireerd om de kennis bij je cliënten in te zetten.

    Docenten

    Docenten die deze workshop begeleiden zijn Hugo Helmes en Urias Nooteboom. Hugo is werkzaam als psychosomatisch therapeut in de 1e lijn en is betrokken bij het IPT als docent en cursusleiding. Urias is een creatief therapeut, muzikant en eigenaar van De Oorsprong. De Oorsprong is een workshopruimte voor bezinning en expressie.

    Opleiding en locatie

    De workshop vindt plaats bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn. Voor het kwaliteitshuis fysiotherapie zijn er 6 accreditatiepunten aan deze workshop toegewezen. Voor ergotherapie zijn  de accreditatiepunten nog in aanvraag.

    Conferentiecentrum Drakenburg bij Baarn.

    Routeinformatie is beschikbaar op de website van Conferentiecentrum Drakenburg. Klik hier om doorverwezen te worden.

    Inschrijven

    Inschrijven voor de workshop kan online via de website www.iptopleiding.nl. Onder menu “Workshops” zijn alle workshops te vinden die Instituut Psychosomatisch Therapie geeft. Klik op de workshop naar keuze en meld je aan via het online aanmeldformulier. Houd je ADAP/KNGF of keurmerk bij de hand voor een snellere inschrijving.

    Meer informatie

    Datum: 31 mei 2024
    Tijd: 9:30 uur tot 16:30 uur
    Nieuwsgierig naar andere workshops? Klik dan hier om naar de workshop pagina te gaan.