Nieuws

Open dag 2-jarige opleiding psychosomatisch werkend therapeut op 21 september 2024

Op zaterdag 21 september 2024 van 13:30 uur tot 16:00 uur organiseert het IPT een open middag voor geïnteresseerden voor de opleiding psychosomatische therapie.

Over de opleiding

De opleiding tot psychosomatisch therapeut duurt 2 jaar. Het is een opleiding voor fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zich willen scholen in de behandeling en begeleiding van cliënten met een multifactorieel gezondheidsprobleem en een hulpvraag gericht op het bewegend functioneren. Werkend met o.a. de doelgroepen chronische pijn, ALK of stressgerelateerde problematiek. Uitgangspunt van de tweejarige opleiding vormt het beroepsprofiel zoals deze is ontwikkeld voor de psychosomatische fysiotherapie; beroepsprofiel-psychosomatisch-fysiotherapeut.pdf (kngf.nl)    De beschreven beroepsrollen en competenties met bijbehorende kennis en vaardigheden vormen ook voor de ergotherapeut een goede basis om zich te scholen in het psychosomatisch werken binnen hun professie.

Opleiding en locatie

De open dag vindt plaats bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn.

Conferentiecentrum Drakenburg bij Baarn.

Routeinformatie is beschikbaar op de website van Conferentiecentrum Drakenburg. Klik hier om doorverwezen te worden.

Inschrijven

Heb je interesse in deze open middag? Je bent van harte welkom! Je kunt je hiervoor opgeven door een e-mail te sturen naar info@ipt-opleiding.nl.

Nieuw in 2024: 2-daagse workshop over intimiteit en seksualiteit

Een 2-daagse workshop voor psychosomatisch werkende therapeuten.

Hoe vaak doe je het… en met wie; intimiteit en seksualiteit bespreken in de behandelrelatie? Een zinnenprikkelende workshop om je (on)mogelijkheden rondom het werken met intimiteit- & seksualiteitsvraagstukken te verkennen en te vergroten.

Uitleg over de workshop

Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijk voor ons welzijn en gezondheid.* Intimiteit is nodig om je te relateren aan een ander en je seksuele energie staat in direct verband met je vitale energie. Wanneer er gezondheidsklachten zijn, speelt dit ook vaak door in het domein van de intimitiet en seksualiteit. Ook bij psychosomatische klachtenbeelden is dit het geval; onderliggend kan bijvoorbeeld een niet verwerkt seksueel trauma liggen. Of door de psychosomatische klachten is iemands intieme- of seksuele leven aardig verstoort geraakt.  Enige navraag bij collega’s leert dat we er niet systematisch naar vragen, of het geheel links laten liggen, uit onkunde, ongemak of schaamte.  Dat het bij veel collega’s alleen aan bod komt als de cliënt er zo nu en dan zelf iets over zegt. En dat verschillende collega’s het een lastig onderwerp vinden.**

Als het belangrijk is; hoe breng je het dan ter sprake? Wat zijn je eigen waarden en normen t.a.v. intimiteit en seksualiteit? Hoe hanteer je wat je cliënt hierover deelt in het behandelcontact? Wanneer verwijs je door en wat kun je hier zelf in aanvangen?

In de 2-daagse workshop voor psychosomatisch werkende therapeuten komen deze en andere belangrijke thema’s rond intimiteit en seksualiteit aan de orde.

*  zie artikelen
**  n.a.v.  inventarisatie bij een aantal collega’s   

Opleiding en locatie

Accreditatiepunten voor het Keurmerk en KRF worden aangevraagd. De workshop vindt plaats in 2024 bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn.

Conferentiecentrum Drakenburg bij Baarn.

Inschrijving en kosten

Inschrijven voor de workshop kan online via de website www.ipt-opleiding.nl. Onder menu “Workshops” zijn alle workshops te vinden die Instituut Psychosomatisch Therapie geeft. Klik op de workshop naar keuze en meld je aan via het online aanmeldformulier. Houd je ADAP/KNGF of keurmerk bij de hand voor een snellere inschrijving.

Kosten van de 2 daagse workshop bedragen  € 550,- en verloopt via een automatisch incasso.

Meer informatie

Datum: workshop in najaar 2024. Datum volgt binnenkort.
Tijd: 9:30 uur tot 16:30 uur
Nieuwsgierig naar andere workshops? Klik dan hier om naar de workshop pagina te gaan.

Workshop lichaamsgerichte interventies verplaatst naar najaar 2024

De workshop is geaccrediteerd door het KRF voor 6 punten.

Als psychosomatisch werkend therapeut is het lichaamsgericht werken, naast je bio psychosociale werkwijze en coachende houding, het belangrijkste interventiegebied die je tot je beschikking hebt. Zowel bij de cliënt als bij jezelf als therapeut, is het dialoog tussen lichaam en haar lichamelijkheid het aangrijpingspunt.

Over de workshop

Deze workshop voor psychosomatisch fysio-, ergo- en oefentherapeuten staat volledig in het teken van lichaamsgerichte interventies en is met name gericht op ervaringsleren,  goed voelen en je therapeutische handelen.

Je krijgt een ‘verfrissende douche’ met lichaamsgerichte oefeningen die je direct kan gebruiken bij de cliënten in het werk. De oefeningen zijn verbonden met thema’s als acceptatie en erkenning van pijn en verlies, omgaan met emoties en ‘het erbij’ blijven. Ook gaan we verder in op de hantering van gevoelsmatige grenzen, het ervaren en stimuleren van empowerment en de gevoelsmatige aspecten rondom te veel of te weinig (ont)spanning. Na deze dag heb je je verrijkt met een breed scala aan lichaamsgerichte interventies en ben je geïnspireerd om de kennis bij je cliënten in te zetten.

Programma

  • Kennismaking met cursisten en docent
  • Adem, stem en lichaamsbewustzijn-oefeningen
  • Creatieve spelvormen als lichaamsinterventies
  • Gezamenlijke lunch: geheel verzorgd
  • Haptisch werken; aanraking en afstand-nabijheidsoefeningen
  • Casuïstiek
  • Terugblik workshop en vooruitblik toepassen in de praktijk
  • Afsluiting

Docenten

Docenten die deze workshop begeleiden zijn Hugo Helmes en Urias Nooteboom. Hugo is werkzaam als psychosomatisch therapeut in de 1e lijn en is betrokken bij het IPT als docent en cursusleiding. Urias is een creatief therapeut, muzikant en eigenaar van De Oorsprong. De Oorsprong is een workshopruimte voor bezinning en expressie.

Opleiding en locatie

De workshop vindt plaats bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn. Accreditatiepunten worden aangevraagd.

Conferentiecentrum Drakenburg bij Baarn.

Routeinformatie is beschikbaar op de website van Conferentiecentrum Drakenburg. Klik hier om doorverwezen te worden.

Meer informatie

Datum: workshop verplaatst naar najaar 2024. Nieuwe datum volgt binnenkort.
Tijd: 9:30 uur tot 16:30 uur
Nieuwsgierig naar andere workshops? Klik dan hier om naar de workshop pagina te gaan.