Opleiding psychosomatisch therapeut

Inleiding

De opleiding tot psychosomatisch therapeut duurt 2 jaar. Het is een opleiding voor fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zich willen scholen in de behandeling en begeleiding van cliënten met klachten van het bewegend functioneren met complexiteitsniveau drie en vier. Werkende met o.a. de doelgroepen ALK, chronische pijn en stress gerelateerde problematiek. Uitgangspunt van de tweejarige opleiding vormt het beroepscompetentieprofiel zoals deze is ontwikkeld voor de psychosomatische fysiotherapie, beroepsprofiel-psychosomatisch-fysiotherapeut (link). De beschreven beroepsrollen en competenties met bijbehorende kennis en vaardigheden vormen ook voor de ergotherapeut een goede basis om zich te scholen in het psychosomatisch werken binnen zijn /haar professie.

Praktische informatie

Er zijn 32 opleidingsdagen evenredig verdeeld over twee jaar: 16 blokken/weekenden van 2 dagen. De opleiding vindt plaats op de vrijdag en zaterdag.

Fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zich willen scholen in een geïntegreerde lichaam-geest behandeling van patiënten met:

 • psychosomatische klachten
 • stress gerelateerde klachten
 • aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)
 • chronische klachten
 • somatopsychische klachten
 • hyperventilatie-, angst & paniekklachten
 • overspanning
 • burn-out

Je kunt gaan werken met patiënten met klachten van het bewegend functioneren met complexiteitsniveau drie en vier. Post-Hbo deelnemers dienen een afgeronde Hbo-opleiding te hebben als fysiotherapeut of ergotherapeut. De cursist moet in de gelegenheid zijn om de kennis en vaardigheden uit de opleiding in zijn/ haar praktijksetting te kunnen gaan toepassen.

We werken praktijkgericht, ervaringsgericht in kleine groepjes. Theorie is onderbouwend aan de praktijk en Evidence based waar kan. De jaarlijkse theorie en praktijktoetsing sluit aan bij het toepassen in de praktijk.

Het onderwijs is onderverdeeld in hoofdmodules en sub modules. Elke module heeft zijn eigen thema. De modules zijn niet los van elkaar te volgen.

Module 1: therapeutische communicatie (TC)

 • Vestigen van een therapeutische relatie; afstemming en vertrouwen
 • Informatie inwinnen: methodisch en narratief; het verhaal van je cliënt en de SCEGS
 • Oplossingsgerichte gespreksvoering; van probleem naar oplossing
 • Cognitieve gedragsmatige interventies: onder meer RET, cognities herkaderen en ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

Module 2: lichaamsgericht werken (LGW)

 •  Het ervaarbare lichaam: ademtherapie middels Middendorf, Balfoort en Dixhoorn
 • Het lichaam in contact: oefeningen vanuit de haptonomie, mindfulness, Autogene Training en methode Jacobson
 • Het lichaam in beweging: communicatief bewegen

Module 3: psychologie, psychopathologie en specifieke klachtenbeelden

 •  Psychologie
 • Psychopathologie
 • Specifieke klachtenbeelden: ALK, chronische pijn, uitputting en chronisch stresssyndroom
 • Traumasensitief werken.

Module 4: onderwijsondersteunende modules

 • Projectmatig ontwikkelen van een innovatief praktijkgericht product
 • Supervisie en (begeleide) intervisie
 • Toetsing en evaluatie

Onderdeel van het leerproces vormt het bijhouden van een persoonlijk leerdossier. In het eerste blok worden oefengroepen gevormd. De oefengroepen komen tussen de lesblokken bij elkaar. Daarnaast zijn er (zelfstudie)opdrachten ter voorbereiding van het volgende blok.

Deze bestaat uit lesuren en zelfstudie uren. De lesuren beslaan de 8 onderwijsblokken van 2 dagen per studiejaar. De zelfstudietijd bedraagt circa 8 uur per week. Onder de zelfstudie uren valt het oefenen in de oefengroepjes, het toepassen van het geleerde in de praktijk, bestuderen van opgegeven literatuur en het maken van opdrachten en toets voorbereiding.

Data en weekenden opleidingsgroep 2024-2025

2024: 12 en 13 januari, 2 en 3 februari, 15 en 16 maart, 19 en 20 april, 7 en 8 juni, 6 en 7 september, 11 en 12 oktober, 22 en 23 november

2025: 10 en 11 januari, 7 en 8 maart, 18 en 19 april, 30 en 31 mei, 27 en 28 juni, 19 en 20 september, 31 oktober en 1 november, 12 en 13 december

Data en weekenden opleidingsgroep 2025-2026

2025: 24 en 25 januari, 21 en 22 maart, 9 en 10 mei, 20 en 21 juni, 5 en 6 september, 3 en 4 oktober, 7 en 8 november, 5 en 6 december.

2026: 16 en 17 januari, 6 en 7 maart, 17 en 18 april, 5 en 6 juni, 4 en 5 september, 2 en 3 oktober, 6 en 7 november, 11 en 12 december.

De totale opleidingskosten voor 2024-2025 bedragen

€ 7.640- (incasso/factuur bij betaling in één keer)
€ 7.780- (incasso in 8 termijnen van € 972,50 verspreid over de 2 cursusjaren)

De totale opleidingskosten voor 2025-2026 bedragen

€ 8.400- (incasso/factuur bij betaling in één keer)
€ 8.750- (incasso in 8 termijnen van € 1.093,75 verspreid over de 2 cursusjaren)

Toelating

De opleiding is voor BIG geregistreerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die werkzaam zijn binnen een setting met doelgroep psychosomatiek( zie voor beschrijving onder inleiding/doelgroep en beroepscompetentieprofiel)

Accreditatie

Voor de fysiotherapeuten geldt:
De KRF heeft de opleiding geaccrediteerd voor het vakinhoudelijke deel algeheel fysiotherapeut voor 288 uur. De N.F.P. (Nederlandse vereniging voor Fysiotherapeuten volgens de Psychosomatiek) heeft de opleiding erkent als Post HBO opleiding. Voor registratie in het NFP register is daarbij een (reeds verworven) Professional Master of Master of Science een voorwaarde.

Voor de ergotherapeuten geldt:
Stichting ADAP heeft de opleiding geaccrediteerd onder nummer 143454. Het aantal punten wat wordt toegekend is 275.

Voor onze 2-jarige opleiding en workshops gelden de volgende algemene voorwaarden en klachtenprocedure:

Algemene Voorwaarden IPT

Klachtenprocedure IPT

Interesse?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Meld je direct aan voor de opleiding

  Welke workshop (plaats & tijd):

  Persoonlijke gegevens:
  Bedrijfsgegevens:  Wijze van betaling:
  Ik ga akkoord met de annuleringsvoorwaarden (kosteloos annuleren tot 8 weken van tevoren).Ik ontvang graag een digitale factuur van IPT-opleidingen voor het verschuldigde bedrag.