Een 2-daagse workshop voor psychosomatisch werkende therapeuten.
Hoe vaak doe je het… en met wie; intimiteit en seksualiteit bespreken in de behandelrelatie? Een zinnenprikkelende workshop om je (on)mogelijkheden rondom het werken met intimiteit- & seksualiteitsvraagstukken te verkennen en te vergroten.
Uitleg over de workshop
Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijk voor ons welzijn en gezondheid.* Intimiteit is nodig om je te relateren aan een ander en je seksuele energie staat in direct verband met je vitale energie. Wanneer er gezondheidsklachten zijn, speelt dit ook vaak door in het domein van de intimitiet en seksualiteit. Ook bij psychosomatische klachtenbeelden is dit het geval; onderliggend kan bijvoorbeeld een niet verwerkt seksueel trauma liggen. Of door de psychosomatische klachten is iemands intieme- of seksuele leven aardig verstoort geraakt. Enige navraag bij collega’s leert dat we er niet systematisch naar vragen, of het geheel links laten liggen, uit onkunde, ongemak of schaamte. Dat het bij veel collega’s alleen aan bod komt als de cliënt er zo nu en dan zelf iets over zegt. En dat verschillende collega’s het een lastig onderwerp vinden.**
Als het belangrijk is; hoe breng je het dan ter sprake? Wat zijn je eigen waarden en normen t.a.v. intimiteit en seksualiteit? Hoe hanteer je wat je cliënt hierover deelt in het behandelcontact? Wanneer verwijs je door en wat kun je hier zelf in aanvangen?
In de 2-daagse workshop voor psychosomatisch werkende therapeuten komen deze en andere belangrijke thema’s rond intimiteit en seksualiteit aan de orde.
* zie artikelen
** n.a.v. inventarisatie bij een aantal collega’s
Artikelen vooraf
Hulpverleners moeten onderwerp seksualiteit bespreekbaar maken’, mw. Y van Baardwijk, artikel uit V&VN, 2020
‘En hoe gaat het met seks’, oratie Ellen Laan, uit Tijdschrift voor seksualiteit, 2018
Dagplanning workshop
Vrijdag 8 december – Let’s talk about seks
Leren praten over intimiteit en seksualiteit. Hoe breng je het ter sprake? Leer begrijpen wat je eigen waarden en normen zijn over seksualiteit en leer de betekenisgeving van seksualiteit. Krijg inzicht wanneer je je cliënt moet doorverwijzen en wat je uit de verkregen informatie kunt halen en hoe je zelf gesprekstechnieken kunt inzetten.
Vrijdag 26 januari – Praktisch werken
Leer in contact te komen met je eigen seksuele energie, intimiteit en seksualiteit. Voelen en ervaren wat je daarin meebrengt en terughoudt in het contact met de ander. Zie welke oefeningen je kunt uitoefenen doen met je cliënt. Zelfwerkzaamheid: n.a.v. dag 1, in tussentijd, elke dag bij tenminste 1 cliënt seksualiteit te bevragen en of bespreekbaar te maken. De ervaring hierin neem je mee naar workshop dag 2; waar ze hierin tegenaan liepen, waar het gesprek stagneerde, hoe het wel of niet op gang kwam, hoe hiermee verder?
Docenten
Docenten die deze workshop begeleiden zijn Gertrud van Beekveld en Albert Mulder.
Gertrud is werkzaam als haptotherapeut en systemisch therapeut in haar eigen praktijk. Tevens verzorgt zij opleiding en trainingen, o.a. op dit vlak. Zij werkt al heel lang met deze thema’s, eerst als psychosomatisch fysiotherapeut en later in haar haptotherapiepraktijk zijn deze onderwerpen een van haar specialisaties geworden. Albert is werkzaam als psychosomatisch fysiotherapeut in de 1e lijn en supervisor en is betrokken bij IPT als opleider, supervisor en docent.
Opleiding en locatie
Accreditatiepunten voor het Keurmerk en KRF worden aangevraagd. De workshop vindt plaats op 8 december en 26 januari bij Conferentiecentrum Drakenburg. Dit ligt gelegen aan Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn.

Inschrijving en kosten
Inschrijven voor de workshop kan online via de website www.ipt-opleiding.nl. Onder menu “Workshops” zijn alle workshops te vinden die Instituut Psychosomatisch Therapie geeft. Klik op de workshop naar keuze en meld je aan via het online aanmeldformulier. Houd je ADAP/KNGF of keurmerk bij de hand voor een snellere inschrijving.
Kosten van de 2 daagse workshop bedragen € 550,- en verloopt via een automatisch incasso.
Meer informatie
Datum: vrijdag 8 december 2023 en vrijdag 26 januari 2024
Tijd: 9:30 uur tot 16:30 uur
Nieuwsgierig naar andere workshops? Klik dan hier om naar de workshop pagina te gaan.